ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

NOVI SVIJET / UUS MAAILM - JAAN TOOTSEN



JAAN TOOTSEN, ESTONIJA, 2011.
NOVI SVIJET / UUS MAAILM
Dužina: 89'

Mjesto: Kino Tuškanac
Vrijeme: subota, 22. prosinac @ 18h
Ulaz slobodan
Organizacija: Bacači sjenki, Hrvatski filmski savez

'Bacači sjenki', jedna od najintrigantnijih domaćih umjetničkih platformi, obilježava 10 godina postojanja multimedijalnom manifestacijom SVE-JEDNO 10, koja će se odvijati od 18. do 22. prosinca 2012. , i uključivati izložbe, predavanja, performans, filmski program, radionicu i interdiciplinarnu međunarodnu konferenciju.

Posljednjeg dana manifestacije, Bacači će u Kinu Tuškanac predstaviti FROOOM - interdisciplinarnu pokaznu radionicu kritičkog filmskog stvaralaštva za djecu i mlade, namijenjenu uzrastu od 9 do12 godina, a potom i dva iznimna filmska naslova: Mi nismo bankrotirali (We're Not Broke, , 2011.) u režiji Karin Hayes i Victoria Bruce, i  Novi svijet (Uus maailm, 2011.) Jaana Totsena inspirativna je priča o biciklističkim aktivistima iz Tallina koji su se odlučili suprotstaviti diktaturi automobila te unaprijediti svoju gradsku četvrt i pretvoriti je u ugodnu i zdravu sredinu.


Jaan Totsen je rođen u Estoniji 1975. godine. Studirao je na Estonskom institutu za humanističke nauke, a diplomirao je na talinskom Pedagoškom fakultetu. Radi kao programski urednik na Estonskom radiju. Novi svijet je prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi 2011. godine, a iste je godine dobio nagradu Udruženja estonskih filmskih novinara za najbolji film.

Opis filma:
Kao i većinom europskih gradova, estonskim glavnim gradom Tallinnom vladaju automobili. Kad je u gradskoj četvrti po imenu Novi svijet 2006. godine otvorena još jedna cesta namijenjena samo automobilima, skupini stanovnika najzad je prekipjelo. Nakon što su organizirali javni prosvjed s respiratorima i plinskim maskama i spriječili službeno otvaranje ceste, biciklistički aktivist Erko i student arhitekture Marten odlučili su sa svojim prijateljima osnovati Udruženje Novi svijet. Oni provode razne aktivnosti kojima ograničavaju automobilski promet u toj četvrti, npr. sprejem označavaju lažne pješačke prijelaze. Odlučuju gradonačelniku i gradskim dužnosnicima predstaviti zamisli za unaprijeđenje tog dijela grada i njegovo pretvaranje u ugodnu i zdravu sredinu, ukidajući pritom diktaturu automobila. Predstavljajući nam skupinu mladih Estonaca čije aktivnosti inspiriraju mnoge u cijeloj zemlji, film govori o važnoj ulozi koju građanski aktivizam ima u suvremenom društvu.

Nagrade i festivali
Udruženje estonskih filmskih novinara 2011. – nagrada za najbolji film
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi 2011.
One World 2012.

Nema komentara:

Objavi komentar